Головна » 2014 » Листопад » 27

    У літературі кожного народу, серед її великих творців, є поети, імена яких оповиті невмирущою любов’ю і славою. Таким поетом українського народу є Тарас Шевченко. Він виступив як поет-новатор, приніс із собою в українську літературу «слово нове», новий світ поезії, неповторні образи, картини й барви, небачене раніше багатство й широчінь тем, ідей, мотивів, жанрових форм, вивів українську літературу на шлях реалізму й народності. Справедливо Великого Кобзаря – народного мислителя та творця, вважають народним пророком. Не одне покоління українців формувало свій світогляд на його творах.

Тарас Григорович Шевченко – ідейний та духовний геній української нації, людина яка самим лише своїм життям згуртувала великий народ, сотворила мову. І коли після холодної зими на поріг ступає березень, ми знову і знову йдемо до Тараса. Хто іде з квітами до пам’ятника, хто вкотре розгортає вічно актуальний Кобзар, хто просто пригадує з дитинства відомі рядки поезій. Враховуючи світове значення постаті Т.Г. Шевченка,  важливості  популяризації його творчості, та виконуючи Указ Президента України від 11 квітня 2012 року № 257, «Про додаткові заходи з підготовки та відзначення 200 - річчя від дня народження Тараса Шевченка», Єлизаветівським НВК передбачено гідне відзначення у 2014 році,  який оголошено в Україні -  «Роком Тараса Шевченка» - 200-річного ювілею видатного сина українського народу.

На виконання листа КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти» від 29.01.2014 № 135 «Свіча запалена від серця» - під такою назвою  розпочався  2014 рік по вшануванню пам’яті Великого Кобзаря у Єлизаветівському НВК.  Учні   школи присвятили цій події  багато ... Читати далі »

Переглядів: 513 | Додав: Fresh | Дата: 27.11.2014

«Благослови той день і час,

Коли прослалась килимами

Земля, яку сходив Тарас

Малими босими ногами…»

         Весна… Твій прихід – це завжди свято. Свято становлення, відродження, свято наших душ.

Весна… Ти подарувала світові таку величну Людину, душу української нації – Тараса Григоровича Шевченка. Хочеться торкатися його святих слів, читати й перечитувати сторінку за сторінкою його прості і мудрі поезії.

Для Краснопавлівського НВК 2014 рік є особливим, адже знаменна дата – 200 річчя з дня народження Великого Кобзаря.

 З метою популяризації його творчої спадщини, активізації патріотичного виховання, пов'язаного з іменем видатного митця в закладі  пройшли  різноманітні заходи.

Шевченківський тиждень розпочався випуском газет, присвячених життєвому та творчому шляху Т.Г.Шевченка. Були виявлені неабиякі художні здібності наших школярів.

Традиційно в НВК пройшла лінійка, присвячена відкриттю Шевченківських днів.

Учні 5-11 класів були запрошені на загальношкільне свято у формі літературно-музичної композиції на тему  «І возвеличимо на диво і  розум наш,  і наш язик», під час якої вихованці  читали вірші, показували інсценівки, співали пісні та слухали аудіо записи його найвідоміших творів, покладені на музику. Протягом заходу вчителі української мови та літератури (Гайдаш Н.В та Великодна Т.А.) всіх присутніх познайомили з найважливішими періодами у житті Т.Г. Шевченка. А закінчилося свято смачними варениками.

Активними учасник ... Читати далі »

Переглядів: 470 | Додав: Fresh | Дата: 27.11.2014

Мої думки, мої бажання

Служить, боротись і страждати

За Україну, братання,

За мир, за право просто жити.

Так нам Шевченко заповів,

Так його слово закликало,

Щоб наш народ сьогодні цвів,

Щоб менше горя в краї стало.

І я сьогодні знов читаю

Натхненне слово Кобзаря,

В якому водя оживає,

В якому світиться зоря

Щасливої людської долі,

Свободи слова, боротьби,

Великого бажання волі

І правди щирої завжди.

 

З ім’ям Тараса Шевченка знайомий кожен з дитинства. Рік 2014 знаменний тим, що світ вшановує українського генія і пророка Тараса Шевченка. 200 років минуло з тих пір, як українська мати подарувала світові великого поета.

У Комсомольському НВК щомісячно проводилися заходи, присвячені цій даті. Учні читали поезії Кобзаря, здійснювали заочні екскурсії на батьківщину поета, віртуальні подорожі шляхами великої долі Кобзаря, знайомилися з родоводом, друзями, художниками, акторами, яких знав Шевченко. Діти створили багато кросвордів, шарад, ребусів, взяли участь у конкурсі  ілюстрації до творів Шевченка.

Цікавими були спільно з учителями пр ... Читати далі »

Переглядів: 508 | Додав: Fresh | Дата: 27.11.2014

Встане правда! Встане воля!

І тому одному

Помоляться всі язики

Вовіки і віки

 

Шевченко – явище унікальне. Його немає з ким порівняти у письменстві інших народів. Не тому, що він кращий за інших. Йдеться про особливий генотип культури нашої країни. Світлий образ великого Кобзаря – безсмертний, як і сам народ, що породив його.

У рамках проведення Року Шевченка в Орільському навчально-виховному комплексі було проведено ряд цікавих масових заходів. Байдужих не було ні серед вчителів, ні серед учнів. Початківці активно змагалися у конкурсі декламування віршів Тараса Шевченка. Цікаво і змістовно свято «Геній. Мислитель. Пророк.» провела вчителька початкових класів Божко Наталія Миколаївна.

Старшокласники разом з учителем української мови та літератури Марковою Світланою Миколаївною та бібліотекарем селищної ради Провозіною Світланою Миколаївною підготували флешмоб «Уклін тобі, Тарасе!».

У школі організовано постійно діючу виставку «Шевченко – наш. Він для усіх століть».

Шевченко для свідомості українців – не просто література. Він – наш всесвіт. Слово, яке не співвідноситься з його Словом, - нічого не варте. До Шевченка треба доростати всім життям.

Переглядів: 538 | Додав: Fresh | Дата: 27.11.2014

    26 листопада 2014 року в приміщенні КЗ Харківського обласного Палацу дитячої та юнацької творчості, відбувся ІІ обласний Форум працівників позашкільних навчальних закладів. Лозівський район представляла делегація у складі методиста  відділу молоді та спорту управління освіти, молоді та спорту Лозівської районної державної адміністрації    Дерев’янко С.М , директора ДЮСШ « Спартанець» Фороста С.А, директора будинку дитячої та юнацької творчості Лозівської районної ради Тихої С.Ф., культорганізатора   Ткач Л.В.

    У Форумі взяли участь начальник відділу  нормативності та якості  освіти Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації Кононенко Олена Євгенівна, головний спеціаліст відділу нормативності та якості  освіти Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації Чепурна Олена Олексіївна, голова обласної ради директорів позашкільних навчальних закладів Лілія Миколаївна Чехачова 

   Усі виступаючі наголосили на тому, що  основною метою позашкільної роботи є  формування доступної та якісної освіти на умовах оновлення її змісту та врахування набутого досвіду в майбутньому. У ході конференції  відбулася презентація фільму «Світ дитинства – світ творчості», до якого увійшли матеріали про кращі здобутки позашкільної освіти Харківщини.

Кононенко О.Є. вручила грамоти і подяки директора Департаменту     науки і освіти Харківської обласної  &nb ... Читати далі »

Переглядів: 511 | Додав: Fresh | Дата: 27.11.2014

 

26.11.2014 року на базі Лозівського РБДЮТ пройшла Першість з шахів серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів району. Змагання були особистістно – командними, у яких взяли участь учні віком не старше 14 років, по два хлопця та одній дівчині з кожного начального закладу. Всього у Першості взяли участь 16 команд.

У особистому заліку місця розподілилися наступним чином:

Хлопці:

1 місце Долгополов Станіслав 2000 Павлівська ЗОШ 1-3 ст.

2 місце Грушевич Максим       2001 Катеринівська ЗОШ 1-3 ст.

3 місце Молодоженов Микита 2002 Артільський НВК   

Дівчата:           

1 місце  Гончарова Олена        2001 Миколаївський НВК

2 місце  Кучук Аліна                2000 Надеждівський НВК

3 місце Темнохуд Вікторія      2003 Катеринівська ЗОШ 1-3 ст.

У загальнокомандному заліку перше місце зайняла команда Царедарівського НВК, на другій сходинці шахісти Катеринівської ЗОШ, бронзу здобули учні Павлівської ЗОШ.

 

Переглядів: 509 | Додав: Evgeniy | Дата: 27.11.2014