Головна » 2014 » Листопад » 27 » СПІВЕЦЬ КАЛИНОВОГО КРАЮ
14:54
СПІВЕЦЬ КАЛИНОВОГО КРАЮ

    У літературі кожного народу, серед її великих творців, є поети, імена яких оповиті невмирущою любов’ю і славою. Таким поетом українського народу є Тарас Шевченко. Він виступив як поет-новатор, приніс із собою в українську літературу «слово нове», новий світ поезії, неповторні образи, картини й барви, небачене раніше багатство й широчінь тем, ідей, мотивів, жанрових форм, вивів українську літературу на шлях реалізму й народності. Справедливо Великого Кобзаря – народного мислителя та творця, вважають народним пророком. Не одне покоління українців формувало свій світогляд на його творах.

Тарас Григорович Шевченко – ідейний та духовний геній української нації, людина яка самим лише своїм життям згуртувала великий народ, сотворила мову. І коли після холодної зими на поріг ступає березень, ми знову і знову йдемо до Тараса. Хто іде з квітами до пам’ятника, хто вкотре розгортає вічно актуальний Кобзар, хто просто пригадує з дитинства відомі рядки поезій. Враховуючи світове значення постаті Т.Г. Шевченка,  важливості  популяризації його творчості, та виконуючи Указ Президента України від 11 квітня 2012 року № 257, «Про додаткові заходи з підготовки та відзначення 200 - річчя від дня народження Тараса Шевченка», Єлизаветівським НВК передбачено гідне відзначення у 2014 році,  який оголошено в Україні -  «Роком Тараса Шевченка» - 200-річного ювілею видатного сина українського народу.

На виконання листа КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти» від 29.01.2014 № 135 «Свіча запалена від серця» - під такою назвою  розпочався  2014 рік по вшануванню пам’яті Великого Кобзаря у Єлизаветівському НВК.  Учні   школи присвятили цій події  багато різноманітних  заходів.

Приємно, що діти охоче беруть участь у позакласних заходах, присвячених творчості великого українського поета, часто самі  виступають їх ініціаторами. Не став виключенням і цей рік.

Для усіх  учнів школи проведено  конкурс малюнків, ілюстрацій, плакатів, присвячених життю і творчості Т.Г. Шевченка.   Учні 5-8 класів під керівництвом вчителів української мови та літератури взяли участь у вікторинах та літературно-музичних композиціях. Вчителями-словесниками проведено конкурси між учнями 3-5 класів «Уклін тобі, Тарасе!» «Дитячий Кобзар», який пройшов під гаслом   «Шевченко – 200 років».

Театралізована літературно-музична композиція «Співець калинового краю» допомогла учням  пізнати соціальні, політичні, життєві ідеали великого поета  – один із ключів до його творчості.Також школярі  милувалися невмирущими поезіями Кобзаря, які лунали під час проведення літературно-музичного свята .

Учні 9-го класу досить поглиблено вивчають творчість Т.Г. Шевченка на  уроках української літератури. Але не зайвою була конференція «Місце Т.Г. Шевченка в українському національному русі», проведена вчителем історії. 

У кожному класі пройшли тематичні уроки, вікторини, свята, конференції, читання…

Літературні вікторини «Незабутній Шевченко», «Що ми знаємо про Шевченка?» відкрили для учнів середньої ланки нові сторінки з життя Тараса Шевченка. Діти   із задоволенням  висловлювали  власні  думки,  цитуючи  твори Т.Г. Шевченка.

У шкільній бібліотеці продовжує діяти виставка літератури «Шляхами великої долі», «Пам’ятає сина Україна», виставки декоративно – прикладного мистецтва «200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка», «Герої з творів Кобзаря», «Ми тебе не забули, Тарасе!».  Розповіді шкільного бібліотекара про Шевченка як про великого майстра слова і патріота української землі були зворушливі і надзвичайно цікаві.

  Змінюються часи, але незмінним, невичерпним і, по суті, не до кінця прочитаним і розгаданим залишається сам Шевченко. І вистачить його, поза всяким сумнівом, ще на багато-багато поколінь -  допоки житиме український народ, допоки буде жити наша Україна!

Ми впевнені, що ці та інші заходи, які відбулися у школі упродовж  року Шевченкознавства, допоможуть молодому поколінню зрозуміти та усвідомити неоціненний вклад Тараса Шевченка в зародження та розвиток української культури, мови, нашої державності.  І ще раз переконатися, що

Поезія Шевченка – це вогник,

схожий на полум’я свічки,

що запалює душу людини…

Переглядів: 513 | Додав: Fresh